20-vuotias Econia on talouden ja henkilöstöhallinnon moniosaaja

Econian juuret ovat Yrityspalvelu Niinisalossa ja sen perustajassa Elina Salmivalassa. 20 vuoden aikana muutaman hengen konsulttiyrityksestä on kasvanut merkittävä taloushallinnon, henkilöstövuokrauksen ja liiketoimintaprosessien järkeistyksen asiantuntija. Tällä hetkellä vakituisia työntekijöitä on noin 50 henkeä ja henkilöstövuokrauksen kautta tehdään vuosittain n. 400–500 työsopimusta.

Yritys sai alkunsa vuonna 1996, jolloin Elina Salmivala, silloiselta sukunimeltään Niinisalo, ryhtyi vuokraamaan omaa työpanostaan yritysten käyttöön. Käytännössä Elina vuokrasi alkuun itseään toimistotöihin, myöhemmin monipuolisiin kehitysprojekteihin. Jari Niinisalo, Elinan silloisen miehen veli, lähti osakkaaksi perustettavaan yritykseen. Hetken aikaa yrityksessä oli kolmaskin osakas, joka kuitenkin ostettiin pian pois.

–Alussa toiminta perustui pienyritysten kehittämisprojekteihin, joissa vietiin tavoitteellisesti eteenpäin jotain asiakkaan liiketoiminnan osa-aluetta. Osalle haettiin julkista rahoitusta tai osto- ja myyntikontakteja maailmalta. Joissakin projekteissa keskityttiin myynnin, toisissa tuotannon kehittämiseen, osassa taloushallintopuolellekin, Elina kertoo.

–Kehittämisprojekteissa havahduimme siihen, että suurella osalla yrityksistä taloushallinto oli hoidettu huonosti. Ensimmäiset kirjanpitoasiakkaamme saimme kehitysprojektien kautta: projektien päättyessä asiakkaat jäivät meille tilitoimistoasiakkaiksi. Vuonna 1997 aloitin opiskelun kauppakorkeakoulussa, jolloin oma taloudellinen tietämykseni alkoi kasvaa ja saimme yhä enemmän tilitoimistoasiakkuuksia.

­–Lähdin perustamaan yritystä sillä periaatteella, että vuokraan itse itseäni eteenpäin, joten jo alusta lähtien toiminnassa oli vahvasti mukana henkilöstövuokraus. Vuodesta 1996 olemmekin välittäneet toimistotyöntekijöitä yrityksille. Henkilöstövuokrausta oli haastavampaa rakentaa tyhjästä, joten lähdimme kasvattamaan toimintaa erään franchising-ketjun Porin alueen yrittäjänä.

–Vuoden 2007 alusta olemme vetäneet henkilöstöpalveluita itsenäisesti. Nykyisin olemme Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) auktorisoitu jäsentoimisto. Jari Niinisalo hoiti alusta alkaen henkilöstövuokrauspuolta ja vastaa siitä toimialueestamme edelleen.

–Aloitimme toimistotyöntekijöiden vuokrauksella, mutta laajensimme toimintaa pikaisesti eri toimialoille. Tällä hetkellä merkittävimpiä työllistäjiämme ovat tuotannolliset alat. Meillä on päivittäin vuokrattuna n. 100 työntekijää ja vuositasolla teemme n. 400–500 työsopimusta.

–Yhteiset tavoitteet ja tavat toimia sekä säännönmukainen seuranta ovat mahdollistaneet Econian liiketoiminnan kasvun. Toimintaamme säätelee laatujärjestelmän lisäksi omavalvontajärjestelmä sekä vuosittaiset ulkoiset auditoinnit. Otamme vakavasti asiakastyytyväisyyden ja haluamme tehdä työmme niin hyvin kuin mahdollista, Elina linjaa.

–Sisäinen palo ja jatkuva tulevaisuuden visiointi vievät Econiaa eteenpäin. En ole tyytyväinen tavalliseen ja jokapäiväiseen toimintaan, vaan haluan jatkuvasti kehittää Econiaa ja löytää uusia, innovatiivisia toimintamalleja ja liiketoimintamahdollisuuksia. Kehitystyö on säännönmukaista ja sille on varattu kalenterista oma aikansa.

Vuonna 2010 Yrityspalvelu Niinisalon nimi muuttui Econiaksi. Uusi nimi ja ilme vastaavat paremmin sitä yritystä, joka Econiasta oli reilussa kymmenessä vuodessa kasvanut. Nimi sitoo yhteen yrityksen kaikki toiminnot: taloushallinnon, henkilöstövuokrauksen, liiketoimintaprosessien järkeistämisen ja kansainväliset palvelut. Nimen juuret ovat Yrityspalvelu Niinisalossa, mutta samalla se viestii jatkuvasta halusta mennä eteenpäin ja kehittää asiakkaiden liiketoiminnan kannattavuutta.

20-vuotias Econia jatkaa kasvuaan kotimaisena, avainhenkilöidensä omistamana asiantuntijaorganisaationa. Econia on yksi toimialansa merkittävimmistä yrityksistä Satakunnassa ja on viime vuosina vahvistanut asemiaan myös Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Econian päätoimipiste on Ulvilassa; lähitoimipisteitä on Porissa, Harjavallassa, Ikaalisissa, Keuruulla, Mäntässä, Parkanossa, Raumalla ja Sastamalassa. Econia toimii aktiivisesti myös Olkiluodossa ja Äänekoskella. Lähivuosien tavoitteena on avata toimipisteitä myös muualle Satakuntaan, Pirkanmaalle, Uudellemaalle ja Keski-Suomeen.